Taniroda

 

  A TANIRODA LÉTREHOZÁSA

Iskolánkban – a megváltozott munkaerő-piaci követelményeknek megfelelve – 1996-ban alakítottuk ki európai színvonalú Tanirodánkat, mely azóta országos hírnévre tett szert.

 

 

Vezető tanára: Koós Lászlóné

A több helyiségből álló modern berendezéssel felszerelt tanirodában a szakmai alapozásban résztvevő tanulóink gyakorló cégeket,   gyakorló vállalkozásokat működtetnek, ezeknek a cégeknek az adminisztrációs feladatait gyakorolják szimulált piaci körülmények között

 

 

 

2001 szeptemberétől vesszük igénybe a Nemzeti Szakképzési Intézet Cégszolgálati Központjának elektronikus szolgáltató rendszerét. Itt az e-gazdaság működését ismerhetik meg a tanulók szimulált körülmények között.

 

GYAKORLÓCÉGEK

 

A gyakorlócégek számára minden évben más-más országban vannak nemzetközi kiállítások és versenyek, valamint évente meghirdeti a Nemzeti Szakképzési Intézet az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, mely két részből áll.

Részben egy komplex esettanulmányt kell megoldani a versenyző csapatoknak  ( hivatali protokoll,  könyvelés,  bérszámfejtés, pénzügyek, adózási ismeretek, marketing ismeretek, idegen nyelvi kommunikáció, informatikai ismeretek, irodai eszközhasználat), másrészt reklámfilmet és termékre vonatkozó plakátot kell készíteni, majd kiállításon kiállítási standot kell felépíteni, ahol a cég termékeit, szolgáltatásait kell értékesíteni (eladás technikák, marketing eszközök alkalmazása, magyar és idegen nyelvi kommunikáció, értékesítés bizonylatainak pontos kitöltése és átadása a vevő számára).

A gyakorlócégek versenyeztetéséhez a forrásokat sikeres pályázatokkal, a városban és vonzáskörzetében működő vállalkozások pénzügyi és tárgyi támogatásával, valamint a város Polgármestere és Alpolgármestere hozzájárulásával biztosítjuk.

 

A TANIRODAI FOGLALKOZÁSOK

 

A taniroda egyes helyiségei különböző munkaterület végzésére lettek kialakítva. Az irodába belépve először a titkárság dolgozóival találkozunk. A titkárságról lehet eljutni az ügyfélforgalmat bonyolító pénzügyi csoporthoz, és a számviteli osztályhoz. A számviteli osztályon több csoport működik: humán erőforrás gazdálkodás, marketing-kereskedelem és a könyvelés. Az ügyfélforgalomtól elzártan került kialakításra a tárgyaló, az igazgatói iroda és a teakonyha.

A tanirodai gyakorlatokon a tanulóink szívesen vesznek részt. Ez azért is más jellegű foglalkozás, mert a tevékenység nem tanórai keretek között folyik, itt nem osztálytársak, hanem munkatársak, él közöttük a munkahelyi hierarchia, és a protokoll előírásai szerint kell a foglalkozásokon megjelenni.

A gyakorlatot vezető tanár sem tanárként vesz részt a gyakorlaton, hanem munkatársként. A munkakörök betöltésére pályázni kell, s ha egy munkahelyre többen is pályáznak, akkor felvételi beszélgetést, interjút tartunk. Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy mindenkinek sikerül az egyéniségének megfelelő munkakört betölteni.  Külön élmény, hogy más iskolák gyakorlócégeivel kerülnek üzleti kapcsolatba.

 

  KIÁLLÍTÁSOK, VERSENYEK

 

Iskolánk első ízben 2000-ben nevezett be a nemzetközi és hazai programokba, ekkor Prágában értünk el szép sikereket. Jártunk már Salzburgban, Wettingenben (Svájc), a Garda tónál (Olaszország), és számos magyar városban, ahol versenyt hirdettek. Egy ízben Ózd városában rendeztük meg az Országos Tanirodai Kiállítás-és Vásárt, ami szép kihívás volt munkaközösségünk számára.