ERASMUS szakmai gyakorlat 2016/2017 tanév

A SZIKSZI tanulói közül huszonnyolcan ebben a tanévben is három országban (Szlovákiában, Németországban és Írországban) vehettünk részt három hetes szakmai gyakorlaton.

Vállalkozásoknál, pénzintézetnél, kereskedelmi és idegenforgalmi szolgáltatóknál dolgoztunk. Természetesen a munka mellett lehetőség volt arra is, hogy emlékezetes közös programokon, hétvégi kirándulásokon vegyünk részt kísérő tanárainkkal. Ezek a programok is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jól összeszokott, baráti társaságokként érkeztünk haza a gyakorlat végén.
A dublini csoport tagjai 1-2-3 fős csoportokban kerültek családoknál elhelyezésre, a lipcsei és a losonci csoport tagjai együtt laktak, mint egy nagy család. Ezek másfajta, de nagyon nagy élményt jelentettek kivétel nélkül mindenki számára.
A munkahelyeken irodai adminisztrációs feladatokat végeztünk elégedettek voltak mindenki munkájával, jó értékeléseket kaptunk főnökeinktől. Többünket szívesen visszavárnak a későbbiekben is.

Néhány gondolat a három csoporttól:
„Én Írországba szerettem volna eljutni, az angol nyelv miatt az volt nekem az elsődleges célom. De nem bántam meg, hogy Szlovákiába mentem, mert ott is a kollégával angolul tudtunk beszélgetni. Nagyon változatosan teltek mindennapjaink a három hét alatt, nagyon sok közös programunk, élményünk volt.”
„Ebben a három hétben az volt a legjobb, hogy nem csak a szakmai készségeinket gyakorolhattuk, hanem a német nyelvet is. Úgy érzem nagyban javultak kommunikációs képességeink, hiszen a munkahelyen kívül minden dolgunkat is német nyelven kellett elintéznünk”.

„Rengeteg jó tapasztalatot szereztem, sok új dolgot tanultam. Az értékrendemben rengeteg változást tapasztaltam, az itthoni környezetet, a körülöttem lévő személyeket most sokkal jobban szeretem és megbecsülöm.”

„Minden hosszú utazás, belső utazás is. Úgy érzem, rengeteg tanultam a három hét alatt, sok tapasztalatot szerzetem, kinyílt előttem a világ.”

Comments are closed.