Szakmai gyakorlat Svédorszgában és Szlovákiában

SZAKMAI GYAKORLAT SVÉDORSZÁGBAN ÉS  SZLOVÁKIÁBAN

A 2010/2011-es tanévben iskolánkból 17 diáktársammal vehettem részt 3 hetes külföldi szakmai gyakorlaton. Tízen Göteborgban dolgoztunk, 8 diáktársunk Losoncon töltötte a gyakorlatát.

Hosszú, de érdekes előkészítő foglalkozásokon készítettek fel tanáraink a nagy feladatra bennünket. Bár mindkét helyre 3 különböző osztály tanulóiból alakultak a csoportok, de az indulásra már összeszokott csapatként készültünk.

Valamennyien adminisztrációs munkakörökben dolgoztunk, elláttunk titkári, leltározási, marketing feladatokat. Munkaidő után és hétvégén tanárainkkal emlékezetes szabadidős programokon vettünk részt, baráti kapcsolatot alakítottunk ki a bennünket befogadó munkahelyek dolgozóival is. A külföldi gyakorlat legnagyobb haszna önmagunk megismerése, a más környezet és emberek elfogadni tudása, a megszokott környezettől eltérő szituációknak való megfelelés, új emberek, szokások megismerése, az idegen nyelvű kommunikáció valós környezetben való gyakorlása volt. Mindannyian életre szóló élményt gyűjtöttünk a három hét alatt.

2008 Göteborg

2008. svédországi (Göteborg) szakmai gyakorlat

 

Iskolánk a szakmai képzés keretében nemzetközi kapcsolatokat ápol egy-egy svédországi és szlovákiai középiskolával. Az együttműködések keretében ebben a tanévben immár harmadik alkalommal vehetnek részt tanulóink a TEMPUS Közalapítvány támogatásával külföldi szakmai gyakorlaton. Tanulóink a korábbi években is sok információval, új ismerettel, élményekkel és emlékekkel gazdagon tértek haza a gyakorlatokról.

Idézetek a 2008. tavaszán svédországi (Göteborg) szakmai gyakorlaton lévő tanulóink Munkanaplóiból:

„A szakmai gyakorlat minden napja szép élmény, örök emlék marad számomra.

Mindenkinek – iskolámnak, szüleimnek, a bennünket fogadó kapcsolattartónak és munkahelynek, a finanszírozó Alapítványnak – köszönöm, hogy itt lehettem!!!”

„Úgy érzem, hogy a 3 hét alatt jobban megtaláltam/ megismertem önmagam és ezáltal közelebb kerültem, ahhoz az „emberhez” aki lenni szeretnék.”

„Ez a 3 hét felkészítés volt a nagybetűs életre, a csapatmunkára a munkahelyen és az együttműködésre a „lakótársakkal”.

„Nagyon – nagyon sokat tanultam az elmúlt hetekben a szakmából, az angol nyelv gyakorlása is nagyon volt.”

„ A szakmámról, a munkáról a közösség szerepéről kaptam szép emlékeket.”

„Jól esett, hogy a munkahelyemen partnerként fogadtak, kedvesek voltak velem, azt hiszem sikerült elfogadnunk és megkedvelnünk egymást. Társaimat, tanáraimat „emberi oldalukról” is megismerhettem. Köszönöm.”


 „A szakmai gyakorlat minden napja szép élmény, örök emlék marad számomra” ..- munkahelyi pillanatok és szabadidős programok – képekben

Albumok

Képek