Diákönkormányzat

A diákönkormányzat működésének bemutatása

 

 

Az alábbiakban, az ózdi Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola Diákönkormányzata és az általa szervezett rendezvények kerülnek bemutatásra. Az iskola mindent elkövet annak érdekében, hogy az ide járó diákok a lehető legjobban érezzék itt magukat. A diákönkormányzat éppen ezért az évi program összeállításánál  kiemelten fontosnak tartja, hogy őrizzük az iskola hagyományait – hiszen semmi sem teheti erősebbé a kialakuló közösséget, mint a közös ünnepek, rendezvények – másrészt arra is figyelnek, hogy a diákközösség valamennyi tagja megtalálja a programokban a neki tetszőt, így mindannyian élményekkel gazdagodva hagyhatják majd el az iskolánkat. A hatékony szervezés érdekében a diákok elnököt választanak, a közösség munkáját pedig pedagógus segíti.

 

A Diákönkormányzat elnöke:                        Berta Nikolett   11/E osztály

A Diákönkormányzat helyettes vezetője:      Lázár Viktória  12/C osztály

A Diákönkormányzat felnőtt segítője:          Koós Richárd

 

A közösségformálás és a leendő elsősök „beszoktatása” már augusztusban kezdetét veszi. Ekkor kerül ugyanis lebonyolításra az iskola Bagoly tábora. A Szilvásváradon megtartott, 3 napos kirándulás lényege, hogy a gyerekek megismerjék az őket tanító tanárokat és közben egymással is összebarátkozhatnak. Erre meg is van minden alkalmuk, hiszen az ottani kalandparkban számos csapatépítési tevékenységen vesznek részt, továbbá a szálláson is van lehetőségük közös játékok szervezésére, vagy akár szalonna sütésére. Ráadásul még felsőbb évfolyamos tanulók is gyakran kilátogatnak a szállásra, így az elsősök már ismerősök közé érkeznek meg az év elején iskolába.

 

A beilleszkedést segítő munka szeptembertől tovább folytatódik, hiszen ekkor új tanulók érkeznek iskolánkba, akiket kellően köszönteni, avatni kell, hogy érezzék, hozzánk tartoznak. Ezért minden évben megrendezésre kerül a hagyományos Csacsi-avató, mely nem csupán az elsősök, hanem a felsőbb évfolyamos diákok számára is kemény próbatétel. Ekkor a diákönkormányzat pályázatot ír ki a Csacsi-avató megszervezésére és természetesen a legjobban felépített és legötletesebb pályázatot benyújtó osztály nyerheti el a rendezés jogát. A Csacsi-avató garantáltan minden tanuló számára emlékezetes marad, hiszen ilyenkor vidám és ötletes feladatok közben válnak „csacsikból” a közösség tagjává. Ezen a napon tartja még az iskola az Avató bált is, ahol a diákok elegáns nyitótánccal mutatkoznak be, majd őrangyalok veszik szárnyaik alá elsőseinket.

Természetesen a téli hónapok sem maradnak rendezvények nélkül, hiszen ebben az időben diákjainknak Kazincbarcikára, esetleg Miskolcra szervezünk korcsolyázással töltött vidám délutánokat. Decemberben a Mikulás intézményünkbe is ellátogat, amikor is az osztályfőnökök megajándékozzák tanulóikat, de sokszor ők is megkapják a gyerekektől jutalmukat.

 

Ezután következik a legbensőségesebb ünnepünk a Karácsony. Az előkészületi időszakban a tanulókkal közösen fát díszítünk és Adventi gyertyagyújtást is tartunk. Ünnepi szentmisére is ellátogatunk, az iskolába visszatérve pedig a Karácsonyfa mellett minden osztály előad egy vidám vagy egy megható műsorszámot. A nap végén közös énekléssel és tánccal zárjuk a programot.

 

Minden évben megrendezésre kerül iskolánk Szakmai napi „vására”. Ilyenkor a tanulók a taniroda mintájára kitalált vállalkozásokat alapítanak, amihez gyakorolhatják a gazdasági környezetünk, a marketing, illetve az üzleti gazdaságtan órákon megtanultakat. Mivel ez egy verseny, ezért számos feladatot meg kell nekik oldani, de megéri becsületesen dolgozni, mert a legügyesebb osztályok, értékes ajándékokkal szoktak gazdagodni.

 

Iskolánk minden évben Fordított napot szervez, amely előtt a diákok új, ideiglenes igazgatót választanak társaik közül, aki osztályával együtt irányítja a tanárok és a diákok egy napját. Ezt természetesen komoly kampány előzi meg, mely során a jelöltek próbálnak minél több támogatót, szavazatot nyerni. A nyertes és osztálya játékos vetélkedővel szórakoztatja az iskola tanárait és tanulóit. Erre a napra elsőseink is külön készülnek, hiszen ekkor bemutatkozó műsort adnak elő.

 

Az április és a május a Ballagás és az érettségi ideje, így a közösségi élet egy kicsit lecsendesedik, azonban nyáron, kellő számú jelentkező esetén, újra bagolytábort kell szervezni, ami a gyerekek mellett, a diákönkormányzat tagjait is jobban össze tudja kovácsolni. Összességében úgy gondoljuk, hogy a SZIKSZI-ben megszervezett programok mindenképpen azt eredményezik, hogy az iskola diákjai az itt eltöltött évek alatt, a tanulás mellett, számos pozitív élménnyel tudnak gazdagodni.

Invalid Displayed Gallery