Szlovákiai diákok látogatása

Idén is meglátogattak bennünket szlovák testvériskolánk diákjai és tanárai, miközben három
hetes külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt városunkban.
Szabadidejükben közös programokat is szerveztünk.
P1120007

P1110912

Lipcse

Külföldi szakmai gyakorlat

Németország (Lipcse)

 

Iskolánk a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci (LdV) mobilitási projektjének keretein belül évek óta nyer támogatást külföldi szakmai gyakorlat lebonyolítására.

2012-ben új lehetőség nyílt diákjaink előtt: Svédország és Szlovákia mellett Németországban is teljesíthetnek három hetes szakmai gyakorlatot.

A helyszín Lipcse, ahol tanulóink bankoknál, kisvállalkozásoknál adminisztrációs munkakörben dolgoznak, titkári és marketingfeladatokat látnak el 3 hétig. Szép és igényes szálláshelyükön megismerkedhetnek más országok LdV-s diákjaival is. A hétköznapok munkával telnek, de a hétvégenkénti kirándulások kikapcsolódást jelentenek Drezdában, Halléban és Berlinben.

Az élménybeszámolók és a munkáltatói visszajelzések alapján minden fiatalnak nagy hasznára válik a külföldön töltött három hét. Az élesben történő idegen nyelvi kommunikáció mellett komoly szakmai tapasztalatokat is szereznek, és fejlődik alkalmazkodóképességük.

A kiutazást megelőző szakmai és nyelvi felkészítő foglalkozásoknak köszönhetően a fiatalok bátran néznek szembe a rájuk váró feladatokkal és helytállnak minden szituációban.

Tanulóink sok információval, új ismerettel, élményekkel és emlékekkel gazdagon tértek haza a gyakorlatról.

Chorzow

Chorzów az iskolánk életében

„Lengyel, magyar – két jó barát” a kezdősora annak a rímbe szedett versikének,[1] amelyet Lengyelországban és Magyarországon csaknem mindenki ismer, és amely a két nép történelmi barátságát példázza.

Ózd 1998-ban kötött testvérvárosi együttműködést Chorzów városával, amelynek keretében jelenleg húsznál több ózdi intézmény, iskola, klub, egyesület tart fenn kapcsolatot valamely hasonló profilú létesítménnyel.

Iskolánk 2003-ban vette fel a kapcsolatot a lengyel Báthory Líceummal, sajnos ez az ismeretség nem tartott sokáig. Mi szívesen mentünk volna, de egy idő után már nem kaptunk visszajelzéseket.

Egy év kihagyás után, 2008-ban nagy örömünkre megkeresett minket a 8. sz. Gimnázium, akikkel a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Az egyik évben mi látogatunk Lengyelországba, a másikban ők jönnek hozzánk.

A kapcsolattartás lényege, hogy a diákok idegen nyelven (angol, német) kommunikáljanak – néha kézzel-lábbal J – hasonló korú diáktársaikkal (e-mail, levél, közvetlen találkozás), valamint cserelátogatások keretében ismerjék meg a két ország kultúrát, iskolarendszerét, a két nép múltját, jelenét – a jövőbeli barátság folytatása jegyében.

Nehéz lenne felsorolni, hogy Chorzów városkapuján kilépve az évek során mennyi gyönyörű történelmi, kulturális és természeti nevezetességet láttunk, néhányat kiemelve: Krakkó, Wieliczka, Katowice, Auschwitz, Bányász skanzen Zabrzuban, a Beszkidek hegység stb.

Mi pedig a város és környéke, illetve a közeli települések nevezetességeit mutatjuk meg a lengyel vendégeknek, pl. Szentsimon, Domaháza, Eger, Miskolc, Lillafüred, Aggtelek, Szilvásvárad.

Stanislaw Worcell lengyel költő szavai kifejezik azokat az érzéseket, amelyeket mi a látogatásaink során tapasztalunk: “Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak.”

Reméljük, ez az összekapcsolódás a két iskola között még sokáig fog tartani.


[1] „Lengyel, magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát / Vitéz s bátor mindkettője / Áldás szálljon mindkettőre.”

“Polak, Węgier, dwa bratanki / I do szabli, i do szklanki / Oba zuchy, oba żwawi / Niech im Pan Bóg błogosławi.”

Kapcsolataink

Szakmai gyakorlat:

2008 Göteborg, Svédország

2010/11 Svédorszgág, Szlovákia

2012/13 Göteborg, Lipcse, Losoncs

 

Chorzow testvériskolai kapcsolat